rogoz, tak juz tez do tego dotarłem , faktycznie, jeden plus nie trzeba bedzie sie meczyć. Dzieki za podpowiedz. pozdrawiam.
Kąt wtrysku - jak ustawić?
Zwiń
X
-
-
Wygląda na to że moje problemy z ostrym dymieniem zimnego silnika mogą być związane z źle ustawioną pompą. Problemy ciągną się od momentu gdy była ściagana głowica i oczywiście ruszany pasek. W momencie odpalania wartość na VAG-COMie w grupie 004 Cold Start Valve jest 94 a w chwlę po odpaleniu przestawiła się na 55. Objawy są takie że po odpaleniu nierówno pracuje i dymi jasnym gryzącym w oczy dymem. Po ruszeniu dymienie ustaje, poźniej w czasie jazdy i na wolnych obrotach jest ok. Jak odpalam "ciepły" silnik też nie widzę dymienia.Zamieszczone przez Master/sKąt poczatku tłoczenia jest niezwykle istotny. W silnikach z pompami VP..jego złe ustawienie ma kluczowy wpływ na uruchamianie zimnego silnika. Tylko zimnego...bo potem ECU odpowiednio wysterowywuje hydrauliczny przestawiacz kąta w zależności od obrotów i obciązenia silnika. ...
Czy może mi ktoś łopatologicznie wyłożyć jak mam pompę ustwaić poprawnie? Podpiąć VAG-COM i ruszyć pompą?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
andrzej1962, trzeba sprawdzić kąt synchronizacji w grupie 004 /motor nagrzany/ - 4 pozycja. Najlepiej najbliżej 0.VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
zapytam dalej a co w przypadku gdy został wymieniony rozrząd a nie sprawdzono ustawienia kąta synchronizacji. Auto chodzi i odpala tak samo jak przed wymianą. Jaki jest efekt złego ustawienia kąta synchronizacji, nie będzie odpalać, na zimnym/ciepłym, będzie więcej spalać, będzie nierówno chodził? Dzięki
Komentarz
-
Przy skrajnie zle ustawionym kącie synchro.... fura moze miec mniejszą moc... byc mniej dynamiczna....Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
Komentarz